Milloin valmis on valmis, eli kitinää kotitöistä

Kotityöt, nuo loputtomat perheenjäseniä jatkuvasti ärsyttävät tehtävät. Toiset kinaavat niiden tasaisesta jaosta, kaikilla on joku kotityö mitä yksinkertaiset vihaa (mulla: pölyjenpyyhintä) ja opiskeluaikoina tenttiviikko oli synonyymi siivousviikolle. Kun on sentään joku joka voittaa kotityöt tylsyydessään.

Meillä menee kyllä melkein tasan kotityöt, tosin luonnollisesti tällä hetkellä tulee itse tehtyä niitä enemmän kun oon enemmän kotonakin. Mutta silti tulee säännöllisesti erimielisyyksiä. Tajusin yksi kaunis päivä tässä, että mistä se johtuu (kiitos ja kunnia tästä ystävälle joka tämän uuden näkökulman tarjosi). Kyse on samasta ilmiöstä joka tulee usein vastaan työmaailmassa.

Ei ole määritelty, koska projekti päättyy.

Ja kun ei ole määritelty koska projekti päättyy, projektin osapuolten mielestä homma ei toimi. Yleensä tietenkin se menee niinpäin että se joka maksaa kuvittelee saavansa vielä vaikka mitä, ja se joka laskuttaa on sitä mieltä että tässä on nyt tehty enemmänkin kun on ollut tarpeen.

Kotitöissä on vähän sama. Yksi helpoin esimerkki mun mielestä on keittiön siivous. Kun kokkaa, sotkuahan siitä tulee. Mun mielestä kokkaus on valmista, kun kokkauksen jäljet on siivottu pois. En itse asiassa ees tiiä, että mikä parhausihmisen mielipide tästä on (veikkaan että kokkaus on valmista kun on syöty), eikä me tästä nimenomaisesta asiasta kauheesti kinata, mutta tää tuli ekana mieleen. Ristiriitahan on siinä heti valmis kun toisen mielestä keittiössä on yhä sotku, eli kokkaajan pitäisi tehdä asialle jotain. Ja kokkaaja on sitä mieltä että ruoka on valmista, tuu syömään.

Pyykit on toinen esimerkki. Jos tehtävä on “hoida pyykit”. Niin tarkoittaako se sitä että hoitaa ne pyykkikoriin, koneeseen, narulle/kuivuriin, vaatekaappiin? Jos toisen mielestä riittää se pesukone ja toinen vie kaverinkin pyykit kaappiin asti, niin ilmiselvää on että jossain kohtaa asiasta tulee sanomista.

Itsehän en oo mikään täydellisyys näissä jutuissa, vessan siivousta vetkutin ihan liian pitkään, ja omat vaatteet sijaitsevat useimmiten hujan hajan kun vaatekaapissa tahi pyykkikorissa. Täytyy ehkä seuraavan kerran kun alkaa joku kotitöihin liittyvä asia kiristää miettiä asia niinpäin että onks se sovittu että kumpi tän tai ton asian hoitaa.

Mutta pyykkeihin liittyen, onko joku keksinyt hyvää tapaa järjestää makuuhuoneessa ne vaatteet, jotka eivät vielä mene pesuun mutta ei viitsi enää takaisin kaappiinkaan viikata?

 

Comments (16)

 1. Mirka

  Meillä on makuuhuoneessa sellanen ihana pinkki teline, jonka päälle voi laittaa puolipitoisia vaatteita. Joissakin perheissä tuota samaa telinettä ihmislapsi pitää nukkumapaikkanaan, vaan meillä se on ihan joutilas korvaaviin tehtäviin :D

  Mutta siis; mun teini – ikäinen pikkusisko ripustaa puolipitoiset vaatteensa henkareihin sellaiseen tankohärveliin. Tuuletusteline vai mikä hiisi se on. Onhan se ruma hökötys “keskellä kämppää” mutta taitaa kuitenkin voittaa sen “pitkin, poikin -asetelman”.

  Reply
  1. sanumaria (Post author)

   Mulle ei ihan mahdu sellanen tankohärveli sängyn viereen, mut ehkä jotain vastaavaa vois saada kehiteltyä jostain seinään kiinnitettävästä tangosta ja henkareista. Ikea here I come! :D Vai pitäskö mennä joskus oikee porukalla sinne ihmettelemään?

   Reply
   1. Mirka

    No, ilman muuta Ikeaan! Mennään rinnakkain ja tukitaan kaikki käytävät :D

    Reply
 2. Radamsa

  Tässä ollaan nyt asian ytimessä. Vastaavalla tavalla määrittelemätöntä on meidän taloudessa tiskauksen päättyminen, siis että sisältyykö hommaan myös käsinkuivattavien astioiden ja lammikoiden kuivailu. Myös asuinkumppanin oma-aloitteisuuden puute ja ilmeinen kykenemättömyys ylipäätään nähdä likaa/pölyä raastavat mieltä.

  Meillä miehen vaatteet on lattialla tai korissa, omani taas tuolinselkämyksellä. Utopiapäissäni haaveilen pienestä rekistä (Hayn Loopista tai jostain halvemmasta kopiosta) ja sen alle korista, mutta mitenhän ne vaatteet sinne löytäisivät….

  Reply
  1. sanumaria (Post author)

   Tavallaan tossa kun aattelee sen just niinpäin että ei oo määritelty mitä hommaan kuuluu niin tuu ihan niin sellasta AAAAARGH-fiilistä. Ehkä. No joskus tulee, mutta sitä ei päästä ihan ekana suusta pihalle asti :D

   Reply
 3. Jenna

  Joo, ideoita puoliksi pidettyjen vaatteiden säilytykseen! Meillä mies ei missään nimessä halua pinota niitä puhtaiden vaatteiden kasaan (joista varmaan suurin osa on mun siihen viikkaamia puolipidettyjä) vaan levittelee ne portaiden kaiteelle. Nyt kun siis tullaan yläkertaan, ekana näkee puolet miehen vaatekaapista kaide-esittelyssä. Mur.

  Reply
  1. sanumaria (Post author)

   Meillä näkyy yläkertaan tullessa ekana läjä mun vaatteita. Jotka ei oo tarpeeks puhtaita kaappiin mut ei tarpeeks likasia pyykkikoriin. Tämän jälkeen näkyykin se pyykkikori sitten…

   Reply
 4. strilla

  Kaveri ratkaisi puolipitoisten vaatekasojen ongelman laittamalla oksan makkarin oven taakse seinään kiinni. Siihen henkareissa roikkumaan nuo käytetyt, muttei vielä pestävät. Kas, täällä näin. Postauksessa myös linkki blogiin, josta kaverini ideansa alunperin bongasi. Siellä oli käytetty oksan sijasta laatikonvetimiä, kivannäköstä sekin.

  Reply
 5. Ebeti
 6. -T-

  Ratkaisin oman vaatteiden säilyksen tilaamalla sellaset sisustustikkaat (http://sisustustikkaat.net/). Tilaa oli niin vähän, että kauppojen tikkaat oli liian isoja, joten tuolta sai just sen levyset kuin halusi. Mies säilyttää omat vaatteensa rahin päällä makuuhuoneessa.

  Strillan kertoma ratkaisu on hieno! Minäkin haluun tuommosen risun seinälle tai niitä vetimiä!

  Reply
 7. pire

  Mie en tajua tuota että miksi ei voi laittaa kerran pidettyjä vaatteita takasin kaappiin, jos kerta ne ei pyykkiinkään kuulu? Olen tässä asiassa vähän mustavalkonen, joko se on puhas tai sitten se on likanen. Mies on yrittäny tätä asiaa mulle suomentaa useaan kertaan, kun olen hänen kerran pidettyjä paitoja laittanut takaisin kaappiin, mutta en ole saanut tarpeeksi ymmärrettävää vastausta

  Reply
  1. sanumaria (Post author)

   Mä käytän yleensä niitä vermeitä parikin päivää, tai ehkä niinkun ei heti seuraavana päivänä mut sitä seuraavana, niin en jaksa viikata niitä takaisin kaappiin sen takia.

   Reply
  2. Meri

   Mä olen myöskin ihmetellyt tätä puolipuhtaiden pyykkien ongelmaa, jota monella tuntuu olevan. Olenko mä jotenkin tunkkainen, kun mun mielestä esim. neuletakkia voi huoletta pitää monta kertaa ennen pesun tarvetta..? Ne paidat toki päätyvät pyykkiin paljon nopeammin, jotka ovat alimmaisena kerroksena suoraan iholla. Mutta nuo neuletakit tulevat kyllä vaatekaapista ja päätyvät käytön jälkeen sinne. En koe niiden mitenkään saastuttavan siellä..;) Ja koska yksittäisen neuleen pitoväli saattaa olla vaikka viikon, niin eihän niitä tuolin nojillakaan pitää voi. Tosin saattaa ne siinä pari päivää lojua, jos on laiskalla päällä eikä jaksa heti pistää takaisin vaatekaappiin..:)

   Reply
   1. sanumaria (Post author)

    Tällä hetkellä mun vaatteet pysyy puhtaina noin päivän, ehkä hyvällä tuurilla kaksi kun tyypit sotkee munkin puolesta. Mutta en mäkään nyt siis neuleita ja sellasia joka päivä pese, tai mekkoja. Mutta just kun sängylle ei voi yöksi jättää kun sängyllä nukutaan, ja lattiallekaan ei oo kiva jättää, niin olisi kätevälle “käytän tätä huomenna”-sijotuspaikalle hinku. Ne yhet lipaston nupit seinällä tuntu kyllä hyvältä ajatukselta.

    Reply
 8. SatuKoo

  Meilläkin oli pitkään ongelmana noiden “puolipidettyjen” vaatteiden säilytys. Sitten mulla meni hermot ja hain Tokmannilta tarjouksesta vaatetelineen ja siinä ne saa nyt nätisti roikkua hengarissa kaikki puolipitoset sulassa sovussa :

  Reply
 9. mimosa

  Meillä on vaatekaapis oma hylly näille puolipuhtaille. Näin ne ei oo puhtaiden joukos eikä missää näkyvillä roikkumassa.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>